Dikkat ve Konsantrasyon Sorunları
Eğer çocuğunuz öğretmenlerin deyimiyle; “Aslında zeki ama kendisini derse vermiyor, istese çok daha başarılı olabilir, kendisi sınıfta ama aklı başka yerde, yapamayacak birisi değil ama bir türlü onu derse adapte edemiyoruz, kendini derse verdiği zaman çok güzel algılıyor ama onun dikkatini toplamakta güçlük çekiyoruz, sürekli defterine bir şeyler çiziyor, dalıp gidiyor, bazen en zor soruları cevaplıyor, en kolay sorularda çuvallıyor, sürekli dalgın ve dağınık, sürekli ders araç gereçlerini unutuyor”
Sizin deyiminizle; “Bilgisayara, telefona verdiği dikkati yarısını derslere verse çok daha başarılı olurdu, çocuğa ders deme de ne dersen de. Ona ders yap dedin mi kıyamet kopuyor. Ama başka konularda ilgisi, algılaması çok iyi. Haydi kızım/oğlum demekten dilimde tüy bitiyor. O kadar dağınık ki onu uyarmadan edemiyoruz. Her şeyi bir tarafta. Ne zaman derse otursa hep bir bahane bulup kalkıyor. Dersin başına oturdu mu ikide bir tuvalete gider, ama TV’nin başında saatlerce oturabilir” şeklinde anılıyorsa sanılanın aksine dikkat ve konsantrasyon güçlükleri yaşıyor olabilir.
Dikkat ve konsantrasyon problemi; çocuğun yaşı, sosyal ve kültürel özellikleri göz önüne alındığında görev ve sorumlulukları için kendisinden beklenen dikkati ve odağı gösterememesidir. Bu problemi yaşayan çocuğun dikkatini toplamakta güçlük çekmesi, unutkanlığı, dağınık olması, işlerini organize etmekte güçlük çekmesi, bir işe konsantre olduktan sonra basit bir uyaranla çok kolay dikkatinin dağılması, dikkat ve sabır gerektiren işlerden kaçınması ve sık sık basit hataları yapması en sık görülen özelliklerdir.
Bu çocukların zekâları genellikle normal veya normalin üzerinde olmasına rağmen bir şeye konsantre olamaz, bir işte uzun süre çalışamaz, bir işi yaparken sabırsızlanır, oyun esnasında sırasını bekleyemez, aniden arkadaşlarının elinden oyuncaklarını almaya çalışır, karşısındaki konuşurken sürekli sözünü keser, çok ve uygun olmayan yerlerde konuşur, davranışlarını kontrol etmekte zorlanır, ders dinlerken başka şeyler düşünür, kurduğu hayallerde kaybolabilir. Çocuğun bu durumu dışarıdan hemen fark edilebilir. Asıl sorun çocuğun ilgi alanı olan şeylere tepki verip diğer durumlara karşı duyarsız olmasıdır.
Aynı zamanda bu çocuklar davranışlarını organize edemez ve kazalara karşı oldukça duyarsızdır. Bu sebeple ufak tefek kazalara maruz kalabilirler. Yaşadıkları bu durum zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkilediği gibi hem sosyal hem de okul hayatında aksamalara neden olur.
Bunun önüne geçilmesi için, TÜZDER’e başvuruda bulunup çocuğunuzun durumunu uzman psikologlar tarafından değerlendirerek, bu süreç tehlikeli bir hale gelmeden çözüme kavuşturabilirsiniz.