66 / 100

WISC-IV Zeka Testi Nedir ve neleri ölçmektedir?

Weschler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği’nin 4. versiyonu olup kısaca WISC-IV Zeka Testi olarak bilinmektedir. Testin hitap ettiği yaş grubunda bulunan bireylerin zihinsel yetkinliklerini ölçmeye yarayan bir zeka ölçeğidir. Zeka testleri içerisinde öne çıkan ve yaygın olarak kullanılan WISC zeka ölçekleri grubunun ülkemizde uygulanan en güncel versiyonudur. 

Wısc 4 zeka testi; üstün zekalılıktan, zihinsel engele kadar zihinsel potansiyelin ölçümünü sağlamaktadır. Bununla birlikte alt ölçeklerin sonuçları ışığında yapılan değerlendirmelerde teste giren kişinin dikkat ve öğrenme güçlüğü gibi durumlarında da değerlendirilmesi mümkündür. Her zeka testinde olduğu gibi test sonucu ve çocuğun test boyunca yaptığı eylemler ile birlikte testörün gözlemleri psikolojik bir yorumlamayı içermektedir. 

Hangi yaş grubuna uygulanmaktadır?

     6 yaş 0 aydan, 16 yaş 11 aya kadar olan bireylere uygulanabilmektedir. 

Wısc-IV Zeka testi nasıl uygulanmaktadır?

     Bireysel bir çalışma olup testör ve teste tabi tutulan kişinin bulunduğu test uygulama koşullarını sağlayan bir odada uygulanmaktadır. Yaklaşık olarak 1,5 saat gibi bir zaman almaktadır. Bu süre çocuğun performans ve uyumuna göre uzayıp ya da kısalabilir.

WISC-IV Zeka Testini kimler uygulayabilmektedir?

Lisans eğitimini Psikoloji alanında tamamlamış, Türk Psikologlar Derneği’nden testin uygulayıcı eğitimini alan uzmanlar tarafından uygulanmaktadır.

WISC-IV Zeka Testi nerede uygulanmaktadır?

Wısc-IV zeka testi TÜZDER uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Ayrıca test uygulayıcı yeterliliğine sahip psikolog bulunduran benzer kurum, özel ve devlet hastanelerinde, özel kliniklerde uygulanabilmektedir. Bunun yanında test uygulayıcı yeterliliğini sağlayan psikologlar tarafından da bireysel olarak da uygulanmaktadır 

WISC-IV ile WISC-R Zeka Testi arasındaki farklar nelerdir?

Karşılaştırma maddeleri WISC-R WISC-IV
Uygulama Alt Test Sayısı 10 10
Yedek Alt Test Sayısı 2 5
Kaç Alt Başlıkta Değerlendirmektedir? 2 4
Süre  60-75 dk arası 75-90 dk arası
Yaş 6,0-16,0 6,0-16,11
Test Tekrarı İçin Tavsiye Edilen Süre 6 ay 1 yıl
Uygulanmaya Başlandığı Yıl 1984** 2016**

Ailenin Testten Önce Nelere Dikkat Etmeleri Gerekmektedir?

  • Çocuğun teste gelmeden önce hasta ve yorgun olmamasına dikkat edilmelidir. 
  • Çocuğun iyice dinlenmiş olması ve karnının tok olması gerekir.
  •  Çocuğa kaygı yaşatacak olan söylem ve eylemlerden uzak durmak önerilmektedir. Bu yüzden çocuğa testin içeriği hakkında bilgi verilmemelidir. Bunun zeka testi olduğunu bilirse bir çocuk kaygı yaşayabilir ve gerçek performansını gösteremeyebilir.
  • Çalışmanın sürecine doğrudan etki edebilecek durumlar test öncesinde mutlaka psikolog ile paylaşılmalıdır.
  • Yapılan testten beklentimiz çocuğu üstün zekalı/parlak zekalı/normal zekalı gibi kavramlarla etiketlemek değil, çocuğu tanımak, onun gelişmiş ve gelişime açık alanlarını keşfedip onu doğru bir şekilde yönlendirmektir. Bu konuda ailenin tutumları ve beklentileri önemli yer tutmaktadır.

WISC-IV Zeka Testi Hakkında Genel Bilgiler Ve İçeriği

       Tüm dünya ve Türkiye genelinde en yaygın, güncel, kapsamlı ve güvenilir zeka testi olan “Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV” (WISC-4) 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay aralığındaki çocukların bilişsel yeteneklerini ölçen zeka testidir.

      Çocuğu sadece zihinsel olarak değerlendirmekle kalmayıp öğrenme güçlüğü, hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi durumlarda da bize önemli bilgiler sunmaktadır.

    Test 4 kısımdan oluşur;

Sözel Kavrama;

Bu alt değerlendirme başlığının yorumladığı bilişsel beceriler; Akıl yürütme, kavrama, kavram oluşturma, sözel bilgi ve sözel ifade yeteneğidir. Alt testlerdeki görevler; işitsel uyaranı anlama, uzun süreli bellekte sözel olarak kodlanmış bilgiye ulaşma, tepkileri sözel olarak ifade etme yeteneği gerektirir. Sözel bilginin yanı sıra öğrenilmiş bilgi ve yetenekleri yansıtan kristalize akıl yürütmeyi temsil eder. Bununla birlikte lisan ve kültür yeterliliğinin yanında okul başarısını da yordamaktadır.

Algısal Akıl Yürütme;

Akıcı ve algısal akıl yürütme ve algısal organizasyonu ölçer. Her görev, görsel algı ve organizasyon, görsel olarak sunulan sözsüz materyali kullanarak akıl yürütme, idare etmeye-yönetmeye ilişkin işlevlerde kullanılan yetenekleri gerektirir. Görsel- uzaysal ve akıcı akıl yürütmeyi temsil eder. Kültürel deneyim ve okul bilgisini sözel kavramadan daha az yansıtır.

     Çalışma Belleği; Kısa süreli işitsel bellek, dikkat, konsantrasyon, çalışma belleğini ölçer. Her görev, seçme ve izleme dikkati, zihinsel manipülasyon, yetenekleri gerektirir.

     İşlemleme Hızı; Zihinsel işlemleme hızı, harf-motor işlemleme hızını ölçer. Her görev, görsel algı ve organizasyon, görsel tarama, dikkatin yetkin kontrolü, gayretin sürdürülmesi, hız gibi çoklu motor tepkilerin verimli üretimini gerektirir.

     Bu sürecin her aşamasında ebeveyn, psikolog ve öğretmen işbirliği içerisindedir ve var olan sorunlara çözüm yolları sunmak hedeflenir.

     Ülkemizde eğitsel tanılama çalışmaları genel olarak değerlendirildiğinde, çoğu çalışmanın, aile için maalesef çocuklarının zihinsel durumunun tespitinden öteye geçmediği öngörülmektedir. Değerlendirme aşamasında aileye sadece, çocuğun zihinsel skoruyla alakalı rehberlik etmek, diğer gelişim basamaklarının göz ardı edilmesine sebebiyet vermektedir. Oysa ki çocukların başarısında zekanın yeri olduğu kadar; özgüven, kararlılık, ahlaki değerler, insan ilişkileri, motivasyon gibi sosyal, duygusal ve ruhsal alanlarda gelişimin de önemli bir yeri vardır.