71 / 100

EPoC nedir?

Sıradışı düşünmeyi ve potansiyeli ölçmede dünyada en güncel, en kapsamlı ve Avrupanın onlarca ülkesinde kullanılan EPoC, TÜZDER farkı ile İLK DEFA TÜRKİYE’de uygulanmaya başlanmış olup, Dünya’da 5-12 yaşlarındaki çocukların beyinlerindeki sıradışı yönlerini ölçen en güvenilir ve en güncel testtir.

Neden EPoC?

Sıradışı fikirler üretmek sadece üstün zekalı/yetenekli kişilere ait bir özellik değildir. Her bireyin keşfedildiğinde ifade edebileceği; kendine özgü bir düşünme potansiyeli vardır ve bu potansiyel kişiden kişiye değişir. Kimi çocuk sözel alanda iyiyken kimi çocuk grafik sanatsal alanda daha yüksek potansiyele sahip olabilir.

Sıradışı Düşünme ve Potansiyeli Ölçmek Neden Gereklidir?

Sıradışı düşünme potansiyelini keşfetmek; bireylerin problemlere karşı çözüm üretme, stresle başa çıkma gibi becerilerinin farkındalığını arttırmayı sağlar. Bu da bireysel ve toplumsal yaşam kalitesini zenginleştirir; araştırma ve yeni şeyler deneme cesaretini arttırır, hayal gücünü ve mizah duyusunu geliştirir; ilgi, dikkat ve konsantrasyon süresini arttırır; özgüvenini destekler; duygu ve düşünceleri farklı yollarla ifade edebilme becerisini geliştirir. araştırma ve yeni şeyler deneme cesaretini arttırır, hayal gücünü ve mizah duyusunu geliştirir; ilgi, dikkat ve konsantrasyon süresini arttırır; özgüvenini destekler; duygu ve düşünceleri farklı yollarla ifade edebilme becerisini geliştirir.

EPoC ile yapılan ölçümün amacı nedir?

Avrupada 11 ülkede ve 7 farklı dilde yaygın olarak uygulanan EPoC bireylerdeki farklı ve kendine özgü olan potansiyeli keşfetmeyi hedefleyerek, çocuğun uygun bir şekilde sıradışı düşünme gelişiminin yönlendirmesi için rehberlik yapar.

EPoC ile tanılaması yapılan çocuk için neler yapılır?

Sıradışı düşünme becerisimin geliştirilmesi için uygun eğitici egzersizler hazırlanır.

Bireylerdeki sıradışı becerileri statik olarak değerlendiren diğer tüm testlerden farklı olarak bu süreci dinamik değerlendiren tek test olan EPoC testi ile çocuk kendine özgü düşünebilme sürecine sokulur ve bu sayede çocuktaki sıra dışı yetenekten ayrı tuttuğumuz sıradışı düşünebilme potansiyeli ölçülür.

Çocuğa uygulanacak olan EPoC testinin A ve B olmak üzere 2 formu vardır. Tanılama çalışması 2 aşamada yapılır:

  1. Aşama yaklaşık 45 dk sürer.1 hafta sonra sonra
  2. Aşama’ya geçilir yaklaşık 45 dakikalık bir çalışmanın ardından toplam 90 dakikada test tamamlanmış olur.

Ailenin Çocuğu Teste Getirmeden Önce Dikkat Etmesi Gerekenler:

  • Çocuğa testin içeriği hakkında gereksiz bilgi verilmemelidir. Eğer çocuk bir zeka testine gireceğini bilirse kaygı düzeyi artabilir ve gerçek performansını sergilemekte zorlanabilir. Bunun yerine çocuğa psikologla birlikte eğlenceli bir çalışma yapılacağı ya da oyun oynanacağı söylenebilir.
  • Çocuk teste geldiğinde hasta olmaması, karnının tok olması ve tuvalet ihtiyacının giderilmiş olması gerekir. Böylece test esnasında çocuğu rahatsız edebilecek durumlar ortadan kaldırılmış olur. 
  • Yapılan testten beklentimiz çocuğu üstün zekalı/parlak zekalı/normal zekalı gibi kavramlarla etiketlemek değil, çocuğu tanımak, onun gelişmiş ve gelişmemiş alanlarını görüp gerekli tedbirleri almak olmalıdır.

Çocukluk dönemi yani 0-16 yaş bireyin; zihinsel, fiziksel, duygusal, sosyal ve ruhsal açıdan içinde bulunduğu en kritik dönemdir. Çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren inanılmaz bir hızla yaşamlarına etki eden her şeyi hafızalarına kaydederler. Beyinleri kayıt halinde olan ve etrafında olup bitenleri devamlı gözlemleyen bu çocuklar için doğru ve sağlıklı bir yönlendirme yapmak, gelişim açısından en önemli olgudur.