Oyun, çocukların doğrudan öğretemeyeceğimiz birçok kavramı kendi deneyimleriyle keşfetmelerini sağlayan en güçlü öğrenme araçlarından biridir. Oyun oynarken çocuklar duygu ve düşüncelerini özgürce ifade eder, problem çözme becerilerini geliştirir ve risk almayı deneyimler.
Beynimiz, evrendeki en karmaşık ve bağlantılı yapıların başında gelir. Düşüncelerimizi, hislerimizi, hareketlerimizi ve tüm işlevlerimizi yönlendiren bu organ, sanılanın aksine sürekli aktif haldedir. Ancak bu hareketin olumlu yönde devam edebilmesi için beynimizi harekete geçirici etkinliklerle desteklemek gerekir. Bu noktada, zekâ oyunları en eğlenceli ve etkili yöntemlerden biri olarak öne çıkar. Şimdi, ilk olarak görsel hafızayı geliştiren zekâ oyunlarına göz atalım.
Fotoğraf Hafızası İçin: RENKKAT
Dikkat, akıl yürütme ve özellikle görsel hafızayı geliştirmeye yönelik bir zekâ oyunu olan RENKKAT, kolaydan zora doğru ilerleyen toplam 110 görev içerir. Kutunun içinde yer alan şeffaf, farklı görsellerden oluşan parçalar platform üzerine üst üste yerleştirilerek istenen desenin oluşturulması hedeflenir.
Bu oyun, 4 yaş ve üzeri herkes için uygundur ve görsel hafızanın yanı sıra üç boyutlu algılama becerilerini de geliştirir. 18 farklı parçayı kullanarak verilen görevleri tamamlamaya çalışırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Öncelikle şekilleri belirlemek, ardından renkleri ayırt etmek ve sonunda istenen ana objeyi oluşturmak oyunun temel mantığını oluşturur.
Görsel Dikkat İçin: BAY BAK
Bir diğer görsel hafıza oyunu olan BAY BAK, dikkat ve konsantrasyon becerilerini de geliştiren eğlenceli bir oyun olarak öne çıkar. Oyunu oynamak için:
Bu oyun, görsel hafızayı güçlendirmenin yanı sıra hızlı düşünme ve refleksleri geliştirmeye de yardımcı olur.
Zekâ ve Akıl Oyunları Atölye Çalışmaları
Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan zekâ oyunlarının ülkemizde de daha fazla tanınması ve yaygınlaşması için TÜZDER, 2008 yılından bu yana birçok önemli projeye imza atmıştır.
İstanbul Aydın Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen bir proje kapsamında, üç devlet okulunda ve bir anaokulunda zekâ ve akıl oyunları atölye çalışmaları gerçekleştirilmiştir. İlkokul 1. sınıf ve anaokuluna devam eden 80 öğrenci üzerinde yapılan bu çalışmaların, öğrencilerin yetenek ve zekâ skorlarında önemli gelişmeler sağladığı tespit edilmiştir.
2012-2013 Eğitim – Öğretim yılının 2. döneminde anaokulu ve 1. sınıfa devam eden toplam 80 öğrenci ile yürütülen Zeka ve Akıl Oyunları Eğitmenliği kursuna katılan 30 üniversiteli genç tarafından hafta sonları sosyal bir proje olarak Zeka ve Akıl Oyunları atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Proje kapsamında yetenek ve zeka testleri öğrencilere, programın başında ve sonunda (ön test- son test olarak) uygulandı. Araştırma sonucunda Zekâ ve Akıl Oyunları atölye çalışmasına katılan her öğrencinin farklı kazanımlar elde ettiği görüldü. Ön test ve son test değerlendirmelerinde bütün değişkenler dikkate alındığında: öğrencilerde sözel alanda ortalama 6,8; performans alanında ortalama 7,5 ve bütün puan alanında ortalama 8 derece artış olduğu gözlendi.
Bu sonuçlar, zekâ oyunlarının çocukların bilişsel gelişimi üzerindeki olumlu etkilerini somut bir şekilde ortaya koymaktadır.