64 / 100

Denver II Gelişimsel Tarama Envanteri Tarihçesi

Denver II, 0-6 yaş çocuklarının gelişimsel değerlendirilmesinde kullanılan bir tarama testidir. 1980 yılında Türk çocuklarına Ankara standardizasyonu Prof. Dr. Kalbiye Yalaz ve Prof. Dr. Shirley Epir (Hacettepe Tıp Fakültesi) tarafından yapılarak kullanıma sunulmuştur. Frankenburg ve Dodds tarafından 1990 yılında yeniden gözden geçirilerek özellikle dil alanında eklenen yeni maddeleri ve farklı puanlama sistemiyle geliştirilmiş, Denver II adı ile yayınlanmıştır.

Denver II 1996 yılında Yalaz ve Anlar’ın Ankara standardizasyonu ve eğitim programı yeniden ülke çapında kullanıma sunulmuştur.

Denver Testi Nedir?

Küçük çocuklarda yaşamış oldukları gelişimsel sorunları tespit etmek amacıyla geliştirilmiş değerlendirme çalışmasıdır. Bu testte amacımız çocuğun yaşına uygun becerilerini değerlendirmektir. Gelişimsel olarak şüpheli durumları saptamak ve gelişiminin altındaki çocukları izleyebilmek için uygulanan Denver testi 116 madde ve 4 alt bölümden 0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanan gelişim testidir.

Denver Testi Nasıl Uygulanır?

Anne ve babadan çocukla ilgili anamnez alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda anneye sorulması gereken maddeler ve çocuğun yapması beklenen maddeler çocuğa yöneltilir. Denver II testi uygulaması, bu testin uygulama eğitimini almış  ve uygulama sertifikası olan kişiler tarafından uygulanmaktadır. Test gelişimsel basamakları ölçülmesi hedeflenmiş,  10 ile 15 dakika kadar sürmektedir.

DENVER II Sağlıklı Görünümdeki Çocuklarda Olası Gelişimsel Sorunları Saptamak Amacı İle Kullanılır.

Üç temel alanda değerlidir:

  1. Sağlıklı gözüken çocuklarda olası sorunları saptanması,
  2. Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri saptaması,
  3. Riskli bebekleri (örneğin doğum öncesi sorunlar, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebekler v.b.) izlemede kullanılabilmesi.

Gelişim Basamakları

Sosyal-öz bakım Becerileri:

Kendi yaş profiline göre çocuğun kendi kendisine yetebilme, kendi işini kendisinin halledebilmesi ve Sosyal iletişim becerilerini kazanılıp kazanılmadığı gibi durumları değerlendirmektedir.

İnce Motor Beceriler

Çocuk ve bebeklerde tutma, kavrama, sıkma, el-göz  kordinasyonu, sorun çözme, cisimleri doğru yer ve zamanda kullanabilme  gibi becerilerin kendi yaş profiline uygun seviyede kazanılıp kazanılmadığını gösteren becerilerdir.

Dil Becerileri

Çocuk ve bebeklerde işitme, duyma, anlama, dili kullanama  kendi gelişimsel özelliklerine göre, ses ve kelimeleri uygun dönmelerde çıkarıp çıkarmadığını ayrıca  düzenli ve yaş dilimine uygun cümle kurup kuramadığını ölçen beceridir.

Kaba Motor Beceriler

Atlama, yürüme, koşma ve zıplama gibi  genel olarak kazanılması gereken hareket yeteneği gibi becerilerin becerilerin çocukların kendi yaş gelişim profiline uygun olarak kazanılıp kazanılmadığını göstermektedir.

Denver II testi gelişim testi olarak ele alınmalıdır, bir zeka testi değildir.

Çocuk ve bebeklerde gelişimsel basamaklarının herhangi birinden veya daha fazlasından gelişimsel problem, gelişim geriliği gösteren durumlarda tanı koymak için uygulanmaktadır. Denver II testi gelişim geriliği gösteren, özel eğitim alması gereken çocukların erken dönemde saptanması veya klinik değerlendirmelerde tanı alması için uygulanmaktadır.

Denver II Testi sahada şu üç alanda kullanılmaktadır

1- Klinik değerlendirme:

Sağlıklı gelişim gösteren veya bazı belirtilerde kuşkulandığımız çocuklarda tarama testi olarak kullanılır. Test bir çocuğa uygulandıktan 6 ay sonra tekrar uygulanabilmektedir, daha önce test tekrarı yapılmamalıdır.

2- Özel Eğitim:

Gelişimsel olarak geride kalmış ve özel eğitime başlatılan çocuklarda ilke değerlendirme çalışması olarak kullanılır ve bu çalışma zamanına uygun aralıklarla tekrar uygulanarak çocuğun gelişimsel olarak takip edilmense yardımcı olur.

3- Okul Öncesi Kurumları:

Okulöncesi eğitim kurumuna başlayan çocukların gelişim ve beceri düzeylerini tespit etmekte ve olası durumlara karşı doktora/hastaneye bilgilendirme amaçlı kullanılabilir. Okulöncesi öğrencilerinde aileye bilgi vermek ve gelişim aşamasını takip etmek için kullanılabilir.